Veelgestelde vragen over kunstgras

Kritische klanten stellen vragen – Kunstgrasservice beantwoordt deze vragen graag, door vragen te stellen kan u als klant een goed en eerlijk oordeel vellen over onze diensten en verschillende kunstgrassen. We hebben alvast de “veel gestelde vragen over kunstgras” hieronder samengevat, mocht je één vraag niet terugvinden? Contacteer ons en we helpen je verder.

Wat kost kunstgras plaatsen?
De prijzen van het kunstgras zelf hangt voornamelijk af van het soort kunstgras dat u kiest. De kwaliteit is bijvoorbeeld een belangrijke factor en ook de lengte van de vezels en de vezeldichtheid zijn van invloed op de prijs. Bij plaatsing van kunstgras komt echter meer kijken dan uitsluitend de prijs van de grasmat zelf. Houd bijvoorbeeld rekening met extra kosten voor het prepareren van de bodem, aanvullende materialen en de benodigde gereedschappen. Verder kunt u ervoor kiezen het kunstgras te laten leggen.

Voordelen:

 • Het vergt weinig onderhoud
 • Kunstgras is het hele jaar door groen
 • Het is bestand tegen alle weersomstandigheden
 • De grasmat heeft een lange levensduur
 • U heeft geen onderhoudskosten
 • Geen waterverspilling
 • Geen stuifmeel (hooikoorts)

 

Nadelen:

 • Kunstgras is duurder dan natuurgras
 • Het kleurt niet mee met de seizoenen
 • Kunstgras is minder uitdagend als u van tuinieren houdt
 • Kunstgras trekt geen insecten of vogels aan

Plaatsing

Kan ik grastapijt zelf plaatsen?

Bent u handig en werkt u graag in de tuin? Dan kun u ervoor kiezen het kunstgras zelf te plaatsen. Het plaatsen van kunstgras is niet bijzonder moeilijk, maar vraagt wel de nodige aandacht en voorbereiding. Een belangrijke voorwaarde voor een mooie grasmat is een geschikte ondergrond. Verder heeft u verschillende gereedschappen nodig. Hoe kleiner de tuin, hoe eenvoudiger het kunstgras te plaatsen is omdat u het kunstgras uit één stuk kunt leggen.

Is uw tuin breder dan 4 meter? Dan moet u een naadverbinding maken, omdat u meerdere rollen nodig heeft om het gazon aan te plaatsen. Laat twee stroken overlappen en snij deze vervolgens op maat. Zodoende komen de stroken strak tegen elkaar te liggen. Met kunstgrastape of band en lijm kunt u de stroken aan elkaar verbinden. Wanneer u de naadverbinding zorgvuldig maakt, dan is deze niet zichtbaar.
Voor het snijden van kunstgras gebruikt u een scherp breekmesje of stanleymes. Snij het kunstgras altijd aan de onderkant in zodat u voorkomt dat u de vezels beschadigt. Om twee stroken strak tegen elkaar te leggen, plaatst u deze eerst een stuk over elkaar en snijdt u deze vervolgens op maat.
U kunt kunstgras ook op tegels plaatsen, zoals op een dakterras. U kunt de grond egaliseren met valdemping of een extra onderlaag zodat de vormen van de tegels niet meer zichtbaar zijn.
Heeft u een tuin met bomen? Ook dan kunt u kunstgras plaatsen. Het kunstgras is waterdoorlatend en de boom krijgt genoeg zuurstof om zonder problemen verder te groeien. Sommige bomen hebben echter wortels die horizontaal groeien. Hierbij bestaat de kans dat zij de grasmat opstuwen. Bomen met wortels die verticaal de grond in groeien zijn daarom beter geschikt in of rond een gazon met kunstgras. Houd er tevens rekening mee dat de boom verder blijft groeien en laat dus genoeg ruimte over om de stam.
U kunt kunstgras probleemloos rond een zwembad plaatsen. Kunstgras is zelfs erg geschikt bij een zwembad. Met kunstgras heeft u namelijk nooit meer last van modder of grassprieten in het water en kunstgras wordt ook niet drassig zoals echt gras. De kunstgrasvezels verkleuren niet door zwembadwater. Het is tevens mogelijk om een opblaasbaar zwembad op het gazon te zetten. Wanneer u het zwembad weer opruimt, kunt u het gras borstelen met een harde bezem zodat de vezels weer overeind gaan staan.
Het plaatsen van kunstgras neemt minder tijd in beslag dan de meeste mensen denken. Een professionele installateur kan een gazon tot 100 vierkante meter binnen een dag aanleggen.
Het plaatsen van kunstgras neemt minder tijd in beslag dan de meeste mensen denken. Een professionele installateur kan een gazon tot 100 vierkante meter binnen een dag aanleggen.De kantopsluiting dient ervoor de grasmat rondom perfect in te sluiten. Dit ziet er niet alleen mooier uit, het zorgt er ook voor dat de ondergrond niet onder het gras vandaan komt. Ook voorkomt de kantopsluiting dat de grasmat op kan waaien. U kunt kiezen voor verschillende soorten kantopsluitingen, bijvoorbeeld van beton, hardhout of kunststof.
Het kan voorkomen dat uw kleding aan het kunstgras blijft kleven. Dit betekent dat het kunstgras statisch is. Kunstgras wordt vooral statisch bij warm weer en een lage luchtvochtigheid. U kunt de statische lading laten verdwijnen door de grasmat vochtig te maken.
De bodem waar u kunstgras op plaatst moet stabiel en waterdoorlatend zijn. Als dit nog niet het geval is, kunt u de tuin een stuk afgraven en een nieuwe onderlaag plaatsen. Zand en granulaat worden veel gebruikt en zijn erg geschikt als ondergrond voor kunstgras. Het is ook mogelijk om kunstgras te plaatsen op tegels of beton, zolang het water maar weg kan lopen. Voor extra demping kunt u gebruikmaken van een laagje granulaat of speciale shockpads.
U kunt kunstgras ook op een heuvel of een helling plaatsen. Het is belangrijk dat de grasmat niet gaat schuiven. Daarom is het bij een helling vaak noodzakelijk om het kunstgras te verlijmen. Hiervoor kunt u tweecomponentenlijm gebruiken.
Geotextiel is een stabilisatiedoek dat men plaatst tussen de ondergrond en de grasmat om de druk te verdelen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat er putten en kuilen in het kunstgras ontstaan als u tuinmeubilair of andere objecten op het kunstgras plaatst. Bovendien zorgt het stabilisatiedoek voor extra bescherming van de onderkant van het kunstgras.
Wij adviseren altijd gebruik te maken van instrooizand. Door het kunstgras in te zanden, verzwaart u de grasmat zodat deze niet gaat plooien of schuiven. Tevens zorgt het zand tussen de vezels ervoor dat de grassprieten fier overeind blijven staan. Sommige modellen kunstgras beschikken over mosdraad om de vezels overeind te houden. In dat geval is het instrooizand dus niet strikt noodzakelijk. Een laagje instrooizand beschermt het gras echter en geeft het een extra natuurlijke uitstraling.
Kunstgras is ideaal voor balkons. Een balkon heeft bijna altijd een betonnen of bitumen ondergrond, waardoor het relatief eenvoudig is het kunstgras te installeren. Bovendien kan kunstgras op een balkon vrijwel altijd uit één rol gelegd worden. Bij het installeren van kunstgras op een balkon is het vooral belangrijk te zorgen voor een goede afwatering. Controleer ook of het balkon genoeg draagkracht heeft voor de constructie.
Kunstgras wordt steeds populairder voor een dakterras. Net als bij een balkon heeft een dak vrijwel altijd een stevige ondergrond die geschikt is voor kunstgras. U moet echter wel rekening houden met de wind. Een dak vangt meer wind dan een tuin of balkon. Daarom moet u het kunstgras vastzetten. Om lekkage te voorkomen kunt u beter niet boren of schroeven in het dak. Daarom kunt u het kunstgras het best verlijmen.

Onderhoud

Hoe moet ik kunstgras onderhouden?
Met kunstgras heeft u weinig omkijken naar het onderhoud. Het is vooral belangrijk om de grasmat schoon te houden. Door bladeren snel van het gazon te verwijderen, voorkomt u dat u deze verpulvert en dat er onkruid in de grasmat ontkiemt. Voor het aanvegen van de grasmat kunt u het best een bezem met harde borstel gebruiken. Ook is het verstandig om ontlasting van huisdieren op te ruimen en de betreffende plek schoon te maken met lauwwarm water. Wanneer u last heeft van onkruid of een urinegeur in uw gazon kunt u gebruikmaken van verschillende soorten biologisch afbreekbare middelen.
U kunt uw grasmat professioneel laten reinigen door een kunstgrasspecialist. Met speciale apparatuur wordt het kunstgras tot diep tussen de vezels gereinigd. Zand, stof en ander vuil dat zich in de loop der jaren tussen de grassprieten heeft genesteld, worden weggehaald. Ook mos en algen worden verwijderd. Door het kunstgras om de paar jaar te laten reinigen, blijft het er perfect uitzien.

Kwaliteit en garantie

Welke garantie krijg ik op kunstgras?
Bij de aankoop ontvangt u een garantie van 11 jaar op alle gebreken die met recht kunnen worden toegeschreven aan het product.
Ons kunstgras is zeer kleurvast. De vezels worden vervaardigd met de hoogste kwaliteit kleurstoffen en er wordt gebruikgemaakt van uv-stabilisatoren. Het kunstgras is getest onder de meest extreme omstandigheden en verkleurt niet.
Chloor in zwembadwater heeft geen nadelig effect op kunstgras. De grasmat zal door zwembadwater bijvoorbeeld niet verkleuren. Pure chloor beschadigt de grasmat echter wel. Houd dit dus uit de buurt van de grasmat.
Wij werken met zeer duurzaam kunstgras. De verwachte levensduur ligt tussen de 15 en 30 jaar. Hoelang het kunstgras exact meegaat, is lastig te voorspellen omdat dit afhankelijk is van de specifieke omstandigheden en hoe het kunstgras gebruikt wordt. Alle kunstgrassen zijn volledig recyclebaar en er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen.
Kunstgras is waterdoorlatend. In de rug van de grasmat zitten kleine gaatjes, waardoor het water langzaam in de grond kan zakken. Hierdoor voorkomt kunstgras overbelasting van het rioolstelsel. Met de juiste ondergrond blijven er geen plassen staan op het kunstgras en de grasmat droogt bovendien snel op. Kunstgras is daarom ook erg geschikt rond een zwembad.

Gebruik

Is ontlasting van huisdieren en vogels schadelijk
Urine en ontlasting van uw hond, of andere huisdieren en vogels hebben geen schadelijk effect op het kunstgras. Wel adviseren wij de ontlasting op te ruimen en de plek waar uw viervoeter zijn behoefte heeft gedaan af te spoelen met lauwwarm water. Doe dit ook als uw huisdier heeft geürineerd op de grasmat. Mocht u last hebben van een urinegeur in het kunstgras, dan kunt u gebruikmaken van biologisch afbreekbare middelen die de geur neutraliseren.
U kunt zonder problemen tuinstoelen of een tafel op het kunstgras plaatsen. Ook andere voorwerpen zoals bloempotten of plantenbakken zijn geen probleem. Zorg er wel voor dat de voorwerpen die u op het kunstgras zet geen scherpe randen hebben. Pas ook op met dunne poten van tafels of stoelen. Zware objecten zoals bloempotten kunt u het best regelmatig verplaatsen. Als de vezels plat zijn gaan liggen, kunt u die vervolgens opborstelen.
Kunstgrasserice werkt met kunstgrassen die uitermate geschikt zijn voor sport- en speelvelden. Gebruik het kunstgras bijvoorbeeld voor een trapveldje, op het schoolplein of als ondergrond voor een speeltuin. Overigens is het kunstgras niet ontworpen voor professionele sportvelden.
Het is geen probleem om over het kunstgras te lopen als het vriest. U hoeft het kunstgras niet te strooien. Wanneer het sneeuwt kunt u desgewenst een pad in de sneeuw vrijmaken. Verwijder de sneeuw niet zodra die is aangetrapt of vastgevroren, want dan kunt u de vezels beschadigen.

Veiligheid en milieu

Hoe brandveilig is kunstgras?
Ons kunstgras brandt niet, maar kan wel smelten door vuur. Houd open vuur daarom uit de buurt van het kunstgras. Instrooizand heeft een brandvertragende werking.
Kunstgras verspreidt geen stuifmeel zoals natuurgras. Stuifmeel in de lucht is de veroorzaker van hooikoorts. Wanneer u kunstgras in uw tuin heeft in plaats van echt gras, zorgt dit voor minder stuifmeel in uw omgeving. Daarom is kunstgras erg geschikt als u last heeft van hooikoorts.
Ook als u huisdieren heeft, kunt u gerust kunstgras in uw tuin aanleggen. Het kunstgras is uitgebreid getest op veiligheid en volgens de strengste Europese normeringen veilig bevonden. Uw huisdieren kunnen gerust op het kunstgras spelen, eraan snuffelen , eraan likken of erin bijten, zonder dat zij hier ziek van kunnen worden. Ons kunstgras is slijtvast en stevig en zelfs een grote hond kan er zonder problemen flink op ravotten, zonder de grasmat te beschadigen. Ontlasting kunt u eenvoudig opruimen. Spoel de plek vervolgens na met lauwwarm water.
Wij hechten veel waarde aan het milieu en alle kunstgrassen worden dan ook op de meest duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van zware metalen of schadelijke stoffen. Kunstgras is daarnaast goed voor het milieu omdat u geen water meer hoeft te verspillen om uw gazon te beregenen. Ook grasmaaien is niet nodig met kunstgras.
Met kunstgras heeft u niet snel last van onkruid. Het grastapijt is namelijk te dik en te stevig om doorheen te groeien voor onkruid. Verder kunt u onder het kunstgras een stabilisatiedoek aanbrengen dat onkruid tegenhoudt. Soms komt het voor dat er kiemen op het kunstgras waaien en in het instrooizand uitgroeien tot plantjes, maar dit onkruid is eenvoudig te verwijderen. Borstel het gazon af en toe met een bezem om de groei van onkruid te voorkomen.
Ons kunstgras is uitgebreid getest door onafhankelijke instanties en honderd procent veilig verklaard. Bij het testen van de producten is gebruikgemaakt van dezelfde Europese normeringen (EN71-3) als gelden voor kinderspeelgoed. Uit alle testen is gebleken dat het kunstgras honderd procent veilig is.
Mollen onder het kunstgras kunnen zorgen voor verzakkingen. Daarom is het belangrijk om te controleren of u mollen in de tuin heeft voordat u het kunstgras aanlegt. Mollen zullen zich niet snel vestigen in een tuin waar al kunstgras ligt omdat de bodem ongeschikt is voor de wormen waar de mollen zich mee voeden. Het plaatsen van mollengaas en het aanbrengen van opsluitbanden om het gazon zorgt ervoor dat mollen wegblijven onder uw gazon. Wanneer u echter kunstgras plaatst in een tuin waar al mollen leven, dan kan dit wel voor problemen zorgen.

Vraag met enkele klikken een vrijblijvende richtofferte aan