Kunstgras brandveilig

Is kunstgras brandveilig?

Een gezellige vuurkorf in hartje winter, of een verrukkelijke barbecue met vrienden in de zomer … klinkt heerlijk toch? Maar wat als je kunstgras hebt gelegd? Is het dan nog veilig? Of vat je frisgroene tapijt vlam?

De opbouw van kunstgras

Om te weten of kunstgras brandveilig is, moeten we kijken naar de materialen waaruit de grasmatten bestaan. Zo bestaat elke rol grastapijt uit twee lagen: de onderlaag, aka de backing, en dat wat jij ziet: de groene kunstgrasvezels.

De backing bestaat uit latex. In deze laag worden de kunststofvezels vast gestikt. Zo blijven ze stevig op hun plek wanneer jij over het gras loopt. De kunstgrasvezels zijn opgebouwd uit twee materialen: polyethyleen voor de langere en soepelere vezels en polypropyleen voor de kortere, veerkrachtige vezels. Zowel polyethyleen als polypropyleen zijn thermoplasten, wat betekent dat ze smelten als je ze verhit.

Schiet kunstgras in brand?

De vraag die nu op je lippen brandt: is mijn kunstgras dan wel brandveilig? Wees gerust: er is niet meteen brandgevaar. Onze kunstgrasmatten zijn getest voor temperaturen van -50 °C tot +50 °C. De kunststofvezels vatten geen vuur, maar kunnen dus wel smelten. Door een barbecue, vuurkorf of brandende sigaret bijvoorbeeld.

Het gevolg van zo’n brandend kooltje op je grasmat? Een schroeiplek die je mooie gazon ontsiert. Gelukkig herstellen we dat bij Kunstgrasservice in een handomdraai: we bekijken de schade, snijden het gesmolten stuk weg en leggen een nieuw lapje gras, zonder de hele grasmat te hoeven vervangen.

Onze vuurproof-tips

Wil je vermijden dat je (winter)barbecue op een fiasco uitdraait? Pas dan deze tips toe:

  1. Vermijd contact met open vuur of hete voorwerpen: Zet je barbecue of vuurkorf niet op je kunstgras. Zet ze liever op steen of een andere niet-brandbare ondergrond. Steek geen vuurwerk af op je kunstgras en let op met gemotoriseerde voorwerpen die heet kunnen worden, zoals je elektrische heggenschaar.
  2. Gebruik instrooizand: Instrooizand laat je kunstgras er niet alleen natuurlijker uitzien, het zand werkt ook brandwerend. Bij Kunstgrasservice raden we instrooizand ten zeerste aan!

Ben je van plan om kunstgras te leggen en/of heb je vragen over het onderhoud?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!