Kunstgras-huisdieren

Kunstgras en huisdieren: Pet-proof je gazon

Huisdieren maken ons leven compleet. De vriendschap, liefde en vreugde die ze brengen is onbeschrijfelijk. Maar heb je huisdieren? Dan weet je dat een mooie tuin hebben een uitdaging kan zijn. Tenzij je voor kunstgras kiest! Cruciaal dus om te weten of kunstgras wel kan bij huisdieren. Het korte antwoord? Ja, mits je met een aantal dingen rekening houdt. In dit artikel vind je de voordelen van kunstgras voor huisdierbaasjes, hoe verschillende soorten huisdieren omgaan met kunstgras, waarop je moet letten als je kunstgras bij huisdieren plaatst en de meest gestelde vragen hierover.

Voordelen van kunstgras voor huisdierbaasjes

Het goede nieuws eerst: kunstgras is geweldig voor huisdieren! Ten eerste is het zacht en comfortabel aan de pootjes (van mens en dier). Dat maakt het een perfecte keuze voor dieren met gevoelige of gewonde poten. Bovendien helpt het ook allergieën te verminderen, omdat kunstgras geen pollen of grasresten bevat.

En laten we het duurzaamheidsaspect niet vergeten. Kunstgras kan jaren meegaan zonder te hoeven worden vervangen. Dit betekent minder onderhoud en minder kosten op de lange termijn. Win-win-win!

Hoe verschillende soorten huisdieren omgaan met kunstgras

 Heb je verschillende huisdieren? Dan is het belangrijk om op te merken dat sommige huisdieren beter omgaan met kunstgras dan andere.

 • Katten: Katten zijn meestal geen fan van kunstgras vanwege de textuur. Het is voor hen te glad, waardoor ze geen grip hebben. Als je echter toch kunstgras in je tuin wilt leggen en je een kat hebt, kies dan voor een harde of stevige variant. Dat voelt aangenaam onder hun poten en biedt een goede grip als ze springen en spelen.
 • Honden: Deze kwispelgrage vrienden zijn er dol op! Het is zacht, comfortabel en ziet eruit en voelt aan als echt gras. Ze kunnen erop spelen, rennen en ravotten zonder kale plekken of modderige putten te creëren.
 • Konijnen en cavia’s: Ook voor knaagdieren is kunstgras een goede optie. Opgelet: omdat het kunstgras zo op echt gras lijkt, kunnen ze weleens buiten hun hok springen en aan het kunstgras knabbelen. Zie je dat liever niet gebeuren? Dan zet je beter wat echte planten en/of gras in de buurt.
Kunstgras en honden

Waarop te letten bij het plaatsen van kunstgras bij huisdieren

Er komt wat extra werk bij kijken als je kunstgras in je tuin wilt plaatsen en huisdieren hebt. Hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden:

 • Zorg ervoor dat het kunstgras goed vastgemaakt is, zodat je trouwe metgezel het niet kan optillen of eronder kan graven.
 • Vermijd dat je schadelijke chemicaliën op of naast het kunstgras gebruikt. Je wil natuurlijk niet dat je huisdier de chemicaliën binnenkrijgt wanneer hij/zij zijn/haar pootjes likt.
 • Reinig het kunstgras regelmatig (met water en milde zeep) om urine- en uitwerpselengeurtjes en verkleuring te voorkomen. Raap uitwerpselen liefst zo snel mogelijk op.

Meest gestelde vragen over kunstgras en huisdieren

Om je te helpen bij je kunstgrasbeslissing, hebben we hier enkele veelgestelde vragen opgelijst:

 1. Is kunstgras bestand tegen de nagels van mijn huisdier? Ja, kunstgras is bestand tegen scherpe nagels. Let er natuurlijk wel op dat je kunstgras van goede kwaliteit koopt.
 2. Kan mijn hond putten graven in kunstgras? Honden graven over het algemeen niet in kunstgras. Dit komt doordat de meeste soorten kunstgras een stevige ondergrond hebben en niet kunnen worden opgegraven zoals natuurlijk gras. Huisdieren, waaronder honden, komen er al snel achter dat ze niet kunnen graven in kunstgras, waardoor ze de drang om dat te doen ook verliezen. Kunstgras is dus een goede optie als je wilt voorkomen dat je hond je gazon kapotmaakt door te graven.
 3. Is kunstgras giftig voor mijn huisdieren? Kunstgras is niet giftig voor je huisdieren, maar probeer te voorkomen dat ze er veel van eten.
 4. Gaat kunstgras stinken als mijn huisdieren erop plassen? Nee, kunstgras zal niet stinken als huisdieren hun behoeften doen. Het is eigenlijk gemaakt om vloeistoffen af ​​te voeren en geurtjes te neutraliseren. Je kunt de plaatsen waar je huisdieren het vaakst plassen, behandelen met een enzymatische spray. Dit helpt de geur te verwijderen.
 5. Hoe onderhoud ik kunstgras met huisdieren? Om kunstgras mooi te houden met huisdieren, is het belangrijk om regelmatig te borstelen om eventuele haren en vuil te verwijderen. Maak eventuele urinevlekken zo snel mogelijk schoon en spoel het gebied grondig na met water.
 6. Kan mijn huisdier allergisch zijn voor kunstgras? Over het algemeen niet, maar het is nog steeds belangrijk om te controleren of je huisdier een grasallergie heeft voordat je kunstgras installeert. Als je vermoedt dat je huisdier allergisch is voor kunstgras, ga dan naar je dierenarts voor advies voordat je iets koopt.
Kortom: kunstgras is een geweldige optie als je furry friends hebt. Het is zacht, comfortabel en veilig voor hun pootjes, duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Zorg er bij het plaatsen van kunstgras wel voor dat je rekening houdt met je huisdieren en hun karakter.

Contacteer ons gerust voor professioneel advies.