Onkruid in kunstgras

Mos en onkruid in je kunstgras verwijderen

Jij weet het al: kunstgras is een droom. Geen zorgen over maaien, geen gedoe met water geven. Maar soms denken mos en onkruid dat ze ook op je tuinfeestje mogen komen. Schop de ongewenste gasten van je kunstgrasmat met deze tips.

Hoe groeien mos en onkruid in je kunstgras?

Hoe kan het zelfs dat er mos en onkruid in je tuin groeit, vraag je je misschien af? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Luchtgedragen sporen: mos en onkruid verspreiden zich onder andere via sporen in de lucht. En af en toe belanden die op je kunstgras, waar ze zich dan wortelen.
 • Ophoping van organisch materiaal: bladeren, takjes, of ander organisch materiaal zijn een voedingsbodem voor mos en onkruid als je ze niet regelmatig verwijdert. De ideale omgeving om lekker te gedijen.
 • Stof en vuil: fijn stof en vuildeeltjes kunnen zich ophopen op het kunstgras. Ze dienen dan als substraat waarop mos en onkruid zich kunnen nestelen en groeien.

Waarom mos en onkruid verwijderen?

‘Wat extra groen in mijn kunstgras, is dat nu echt zo erg?’ denk je misschien. Mos en onkruid kunnen wel degelijk ongewenste gasten zijn in je mooi onderhouden tuin. En wel om deze redenen.

 • Ontsierend uitzicht: we moeten een kat een kat noemen, mos en onkruid ogen niet zo mooi in je strakke, perfecte gazon. Ze kunnen lelijke plekken en vlekken veroorzaken die je hele tuin een slordige uitstraling geven waardoor je prachtige uitzicht verloren gaat.
 • Verminderde duurzaamheid: ons kunstgras is ontworpen om jaren mee te gaan. Maar mos en onkruid brengen die lange levensduur in gevaar. Terwijl ze groeien kunnen ze de vezels van je kunstgras beschadigen. Dat betekent dat je gazon minder sterk wordt en spelende kinderen, huisdieren, … minder goed draagt. Er kunnen ook ongelijkmatige oppervlakken en zelfs verzakkingen ontstaan.
 • Afwateringsproblemen: Mos en onkruid zijn dol op vochtige omstandigheden. Dat betekent dat ze de afwatering van je kunstgras kunnen belemmeren omdat ze het water vasthouden. Het gevolg? Het regenwater kan niet weg en er komen plassen op je gazon te staan. Niet leuk om in te spelen of te zonnen. En: het kan schade berokkenen aan de ondergrond van je kunstgras.

Tip om mos en onkruid te voorkomen

Nu je begrijpt dat mos en onkruid niet de beste vrienden zijn van je kunstgras, wil je ze natuurlijk voorkomen. Wij hebben 3 tips voor je hoe je dat doet:

 1. Borstel je gazon af en toe: Denk eraan om je gazon regelmatig een zachte borstelbeurt te geven. Dat houdt het heerlijk zacht, maar voorkomt dat mos en onkruid het er te goed naar hun zin krijgen. Een keer per week je kunstgras borstelen is meer dan voldoende.
 2. Verwijder bladeren: De blaadjes van de bomen op je gazon? Die haal je best weg: het organische materiaal is de ideale voedingsbodem voor mos en onkruid zoals we al zeiden. Dus zwaai ze vaarwel en haal ze consequent weg, vooral in de herfst.
 3. Anti-mos en -onkruidproducten: Schaf een kunstgrasvriendelijk product aan om het mos en onkruid in je kunstgras te verwijderen, zonder het te beschadigen. Stuur ons gerust een berichtje voor onze aanbevelingen.

Stappenplan voor de grote schoonmaak

Wil je je kunstgras een groot onderhoud geven? Dit stappenplan helpt je erbij.

 1. Grijp je benodigdheden: pak een zachte borstel, water en een veilig reinigingsmiddel (agressieve producten zijn hier uit den boze!)
 2. Start met het handwerk: Begin met borstelen met een zachte borstel om alle takjes en ander vuil van je kunstgras te verwijderen. Vergeet ook de bladeren niet! Ga dan het mos en onkruid met de hand te lijf en trek ze uit je gazon. Vergeet zeker de randen van je kunstgras niet te controleren: daar nestelen ze zich graag.
 3. Verwijder vlekken: Vlekjes van urine of vogelpoep op je prachtige kunstgazon? Geen paniek! Spoel de vlekken met water of neem je veilige reinigingsmiddel erbij om ze eruit te krijgen met een zachte schrobbeurt. Zie het als een zen-momentje voor je gazon. Spoel je gazon altijd even na om mogelijke (zeep)resten te verwijderen.
 4. Laat lekker drogen: Voilà! Tijd om je gazon te laten drogen en er weer van te genieten!

Pas je onze tips en stappenplan toe? Dan geef je mos en onkruid geen kans! En kun jij zorgeloos genieten van je weelderige tuin! Heerlijk toch!

Wil je meteen aan de slag met de beste tools?

Koop het Kunstgrasservice-onderhoudspakket met:

Onze elektrische borstelmachine (€ 295 incl. btw):

 • reinigt jouw gazon aan de oppervlakte en in de diepte
 • is uitgerust met een borstel van 40 cm
 • is in de diepte verstelbaar
 • heeft 2 jaar fabrieksgarantie

Onze handborstel (€ 29,95 incl. btw):

 • verwijdert alle blaadjes in een handomdraai
 • is ergonomisch en in de hoogte verstelbaar
 • heeft veerkrachtige vezels
Vraag hier jouw onderhoudspakket aan. Veel tuinplezier!