Gazon op zandgrond

Een gazon op zandgrond?

Heeft u een zanderige tuin en wilt u een mooi gazon aanleggen? Echt gras op zandgrond mooi groen houden is vaak onbegonnen werk. Het zand houdt niet genoeg water vast en bevat niet voldoende voedingsstoffen voor het gras, zodat het snel bruin of geel wordt, de graszoden loslaten en er kale plekken ontstaan. Dat was ook het probleem in deze mooie, grote tuin in Middelburg. Daarom besloot de eigenaar Kunstgrasservice in te schakelen en het echte gras te vervangen voor kunstgras. Wat een verbetering!

Problemen met echt gras

Deze uitgestrekte tuin met groene hagen, weelderige bomen en een sfeervol tuinhuisje, kampte met één probleem: het gazon wilde maar niet mooi blijven. Een korte inspectie leerde al snel dat dit werd veroorzaakt door de zandgrond. Een gazon op zandgrond onderhouden is met echt gras doorgaans vrijwel onmogelijk. Daardoor kampte het grasveld in deze tuin met enorme gele, bruine en kale plekken door afgestorven grassprieten en veel onkruid.
Echt gras groeit van nature niet op zandgrond, omdat het zand niet voldoende water vasthoudt. Hierdoor kunnen de graswortels niet bij het water en krijgt het gras onvoldoende vocht. Daarnaast biedt zandgrond niet voldoende mineralen en voedingstoffen voor het gras en heeft het een hoge zuurgraad. Wat je ook doet, het zal een heidens karwei zijn om een gazon in een dergelijke tuin mooi groen te houden. Zelfs als je graszaad voor een arme grond gebruikt of de zandgrond verbetert met hulpmiddelen en bemesting is het vaak erg lastig om het gras goed te laten groeien.

Kunstgras op zandgrond

Gelukkig is er een oplossing: kunstgras. Bij Kunstgrasservice kunnen we op ieder soort ondergrond een mooi kunstgras gazon plaatsen, dus ook op zandgrond. Kunstgras heeft immers geen voeding uit de bodem of water nodig. Voor deze klant uit Middelburg was de keuze dan ook snel gemaakt.

Kunstgras ondergrond

Deze klant liet de realisatie van het volledige project door Kunstgrasservice uitvoeren. Wij creëerden eerst een stabiele en waterdoorlatende ondergrond van stabilisé (zand gebonden met een beetje cement) en rondom het gazon plaatsten we een nette afboording. Die zorgt ervoor dat vuil en onkruid uit de borders niet op het gazon belanden en de wortels van de hagen niet in de onderlaag verder groeien. Vervolgens plaatsten we het kunstgras op de ondergrond, waarbij we zorgvuldig rekening hielden met zaken als de prominente kijkrichtingen en de inval van het zonlicht.

Kunstgras om bomen

Omdat er in het gazon een mooie esdoorn staat, was het belangrijk om het kunstgras om de boom heen te plaatsen. Dat was voor onze kunstgras plaatsers geen enkel probleem. We zorgden eerst voor een mooie afboording rond de boom. Dit zorgt ervoor dat de boom niet gaat wortelen in de ondergrond en er minder snel onkruid ontkiemt in het gazon. Vervolgens sneden we het grastapijt zorgvuldig uit om de boom.

Weinig onderhoud

Het fijne van een kunstgras tuin is niet alleen dat het er werkelijk prachtig uitziet, het vergt ook nog eens nauwelijks onderhoud. Waar een gazon van echt gras met een dergelijk oppervlak vele uren onderhoud nodig heeft, vraagt het onderhouden van kunstgras nauwelijks enige inspanning. Je hoeft het immers niet te maaien of te sproeien en ook bemesten is niet nodig. Het belangrijkste onderhoud in deze tuin zal bestaan uit het opvegen van de bladeren die uit de esdoorn vallen.