Kunstgras in natuurgazon

Dorre plekken in het gazon

Heb je last van dorre plekken in het gazon? Doordat er onvoldoende zonlicht bij komt, omdat er veel overheen gelopen wordt of zoals bij deze klant door tuinmeubilair. Als je de tuinstoelen voortdurend op dezelfde plek laat staan, dan kan het zonlicht het gras niet goed bereiken en ontstaan er vergeelde plekken in het gazon. Anderzijds kan het continue verplaatsen van zware tuinmeubels ook zorgen voor beschadigingen aan het gazon.
Deze klant in Sint-Martens-Latem kampte met hetzelfde probleem; doordat er dorre plekken in het gazon ontstonden, was hij gedwongen de zware ligstoelen telkens te verplaatsen. Daarom besloot de verantwoordelijke tuinaannemer (Tuinservice) Kunstgrasservice in te schakelen. Wij installeerden een brede strook natuurgetrouw kunstgras in het natuurgazon. Hier kunnen de loungestoelen zonder problemen op blijven staan. En door de natuurlijke uitstraling van het kunstgras zie je het verschil nauwelijks…. als er tenminste op tijd gemaaid wordt.

Dorre plekken in gazon

Kunstgras in natuurgazon
Het had dé blikvanger van deze tuin moeten zijn; het ruime gazon rondom het zwembad. Want zeg nou zelf, wat is er fijner dan lekker zonnen in een ligstoel naast het zwembad. Helaas kampte het grasveld al snel met vergeelde en kalende plekken. Die werden deels veroorzaakt door de tuinstoelen. Omdat het zonlicht het gras onder de ligstoelen niet kon bereiken, verkleurde het gras onder de stoelen en werd het dor en vergeeld. Door het verplaatsen van de zware ligzetels raakte het kwetsbare gras echter beschadigd. Daarom koos de eigenaar voor kunstgras als oplossing.

Lekker zacht

Uiteraard, het is ook mogelijk om de tuinstoelen op het terras te zetten. Maar verharding is natuurlijk niet zo lekker zacht als gras. Ons kunstgras heeft fijn kriebelende grassprieten. Een bijkomend voordeel is dat het kunstgras snel opdroogt. Ook als het net geregend heeft, wordt het grastapijt niet modderig of drassig. Ideaal voor bij het zwembad.

Onderhouden gazon

De ligstoelen stonden bovendien in de weg tijdens het onderhouden van het gazon. Om het gras te maaien, moesten de ligzetels verplaatst worden. Nu de tuinstoelen op kunstgras staan, is dat niet langer een probleem. Het kunstgras hoeft immers niet gemaaid te worden en vergt nauwelijks enig ander onderhoud. De stoelen kunnen dus gewoon blijven staan, terwijl de tuinaannemer de rest van het gazon verzorgt.

Kunstgras in gazon van echt gras

De brede strook kunstgras is geplaatst ín het gazon van natuurlijk gras. Dat is mogelijk, maar het is wel belangrijk dat het kunstgras aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet het grastapijt er zo natuurlijk mogelijk uitzien en dient de kleur van de kunstgrasvezels goed te passen bij het de rest van het gazon (daarover hieronder meer). Kies verder een gewenste lengte en maai het natuurlijke gras eveneens regelmatig op deze lengte, zodat er geen grote verschillen zichtbaar zijn tussen het echte gras en het kunstgras.