Kunstgras speelveld

Kunstgras speelveld voor basisschool

Het is een veelvoorkomend probleem op schoolpleinen: een grasveld dat helemaal versleten is. Ook basisschool het Sint-Jozefscollege in Aalst kampte met dit probleem. Doordat er dagelijks kinderen op het gras speelden stond er nog nauwelijks een sprietje overeind. Hierdoor veranderde het speelveld bij de eerste regendruppels al snel in een modderpoel, wat weer resulteerde in vuile kleding. Tijd om actie te ondernemen dus!

Echt gras niet mogelijk

Echt gras is van nature erg kwetsbaar. Het is al moeilijk om een gazon waar niet op gelopen wordt mooi groen te houden, laat staan een speelveld waar iedere dag tientallen kinderen op ravotten. Ook op het Sint-Jozefscollege bleek het niet mogelijk om het grasveld in goede staat te houden. Daarom besloot de school een speelveld van kunstgras aan te laten plaatsen.

Alternatief voor bestrating

Kunstgras is een ideaal alternatief voor echt gras en bestrating. Het is immers zeer sterk, waardoor het geen enkel probleem is dat er iedere dag naar hartenlust op gerend, gespeeld en gesprongen wordt. Tegelijkertijd heeft het dezelfde natuurlijke uitstraling als echt gras. Kunstgras wordt echter nooit modderig. Tegelijkertijd is het zachter en daarmee kindvriendelijker dan bestrating.

Speelveldje met belijning

In plaats van het echte gras hebben we een prachtig kunstgras speelveldje aangelegd. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van een kunstgras model met wat kortere, sterke vezels. Hierdoor is dit type kunstgras erg geschikt voor sport en speldoeleinden.

Het nieuwe speelveld hebben we direct voorzien van belijning. Deze belijning hebben we uitgesneden in het kunstgras. Hierdoor kunnen de lijnen niet wegslijten. Met de belijning dient het veld als een prachtig multifunctioneel sportveld, waar men ook tijdens de gymlessen gebruik van kan maken.
Het fijne aan kunstgras is dat het het hele jaar door, ongeacht het weer groen en bespeelbaar blijft. Waar echt gras bijvoorbeeld niet te gebruiken is als het net geregend heeft of als het vriest, kunnen de kinderen het hele jaar door gebruikmaken van het nieuwe speelveld.

Ondergrond speeltoestellen

Daarnaast dient het kunstgras als ondergrond voor enkele speeltoestellen op het schoolplein. Kunstgras is daar uitermate geschikt voor. Het is namelijk een stuk zachter dan bestrating. De kans op geschaafde knieën en pijnlijke handen is dus een stuk minder groot.
Bovendien wordt kunstgras minder glad dan rubbertegels en heeft men geen last van een vervelende geur als de zon op het schoolplein schijnt, wat met rubbertegels vaak wel het geval is.

Onderhoudsvriendelijk

Een bijkomend voordeel is dat kunstgras nauwelijks onderhoud vergt. Het heeft altijd de juiste lengte en hoeft niet gemaaid worden. Dit bespaart een hoop tijd en geld voor de school. Daarnaast zijn ook onderhoudswerkzaamheden als verticuteren, bemesten en doorzaaien niet nodig.