KGS-SFEER-27

Een speelberg met kunstgras realiseren

Een speelberg met kruiptunnel of glijbaan is een leuke en relatief voordelige toevoeging voor op het schoolplein. Jammer genoeg is het alleen niet eenvoudig om gras te laten groeien op een nieuw aangelegde speelheuvel. Vaak wil het gras maar moeilijk mooi groen blijven en kampt het al snel met kale plekken. Hoe minder gras er op de heuvel groeit, hoe sneller de speelberg onderhevig zal zijn aan erosie en het wegwaaien van het zand. Hierdoor zal er na verloop van tijd weinig van de mooie speelberg overblijven. Kunstgras is gelukkig wel geschikt voor een speelheuvel. Het is sterk genoeg om dag in dag uit lekker op te spelen en blijft het hele jaar door te gebruiken.

Een speelberg aanleggen

Het bouwen van een speelheuvel is lastiger dan de meeste mensen in eerste instantie denken en dat komt voornamelijk doordat het gras vaak slecht wil gedijen op een speelberg. Als er geen gras groeit op de heuvel, dan is er niets dat het zand tegenhoudt weg te waaien. Hierdoor blijft er na verloop van tijd vaak niets anders over dan een zanderig hoopje.

Mocht het al lukken om gras te laten groeien op de heuvel, dan is de kans groot dat het niet sterk genoeg is voor spelende kinderen. Als er dagelijks kinderen de speelberg op en af rennen, dan zal het gras al snel kampen met slijtageplekken en uiteindelijk afsterven.

Een ander probleem is dat natuurgras snel modderig wordt. Als het geregend heeft zullen de kinderen hierdoor onder de modder- en grasvlekken komen te zitten als zij op de heuvel spelen. Hierdoor zal de speelheuvel een groot deel van het jaar in de praktijk niet begaanbaar zijn. Dat is natuurlijk zonde van de investering.

Kunstgras als oplossing

Kunstgras is een duurzamer alternatief voor echt gras op een speelberg. Ons kunstgras is namelijk sterk genoeg om zelfs grote groepen kinderen op te laten spelen en blijft altijd mooi groen. U heeft geen last van kale plekken en het gras blijft altijd schoon. Regenwater zakt met de juiste opbouw eenvoudig weg in de ondergrond, terwijl het kunstgras zelf direct opdroogt. Hierdoor is een speelberg met kunstgras onder alle weersomstandigheden te gebruiken.

Een belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat het kunstgras op een juiste manier wordt geplaatst. Niet alleen moet de grasmat strak over de heuvel geplaatst worden, het kunstgras moet ook een geschikte ondergrond en een goede kantopsluiting hebben. Bij Kunstgrasservice hebben we veel ervaring met het plaatsen van kunstgras voor speldoeleinden en we weten precies hoe we een speelberg met kunstgras aan kunnen leggen die voldoet aan alle voorwaarden en jarenlang intensief te gebruiken is.

De ondergrond

De fundering is een cruciaal onderdeel van een duurzame kunstgrasinstallatie. Als het kunstgras bestemd is om op te spelen is het extra belangrijk dat de ondergrond daarop berekend is en als het kunstgras over een heuvel gelegd wordt, dan mag de ondergrond niet gaan verzakken. Daarom is het belangrijk om een geschikte onderlaag te creëren. Bij Kunstgrasservice kiezen we in dat geval vaak voor een onderlaag van gestabiliseerd zand. Dit is een stevig zand dat wordt gemengd met een klein beetje cement om het geheel te binden. Op deze manier ontstaat er een stabiele ondergrond die zeer intensief belast kan worden, maar nog steeds waterdoorlatend is. Ideaal voor een speelveld of – in dit geval – een speelberg.

Afboording

Een ander niet te onderschatten (maar vaak vergeten) onderdeel is de afboording. Door een stevige kantopsluiting aan te leggen om het kunstgras kunnen er geen wortels van bomen en planten de heuvel ingroeien, voorkomt u ongedierte en heeft u minder last van onkruid op de speelberg. Daarnaast zorgt de afboording ervoor dat de grasmat minder snel kan gaan verschuiven. Een geschikte afboording kan onder andere worden gemaakt van ecolatten of rvs-strips.

Kunstgras verlijmen

Bij Kunstgrasservice houden tijdens het installeren altijd uitgebreid rekening met de beoogde toepassing van de grasmat. Voor een speelberg is het bijvoorbeeld verstandig om de grasmat te verlijmen. Zo voorkomt u dat het kunstgras gaat verschuiven. Als de grasmat op de juiste manier wordt vastgelijmd, dan kan deze extra intensief gebruikt worden en is de speelberg geschikt voor jarenlang gebruik zoals bedoeld.

Welk kunstgras?

De keuze voor het juiste kunstgras is van groot belang als de grasmat bedoeld is voor op een speelheuvel. Het kunstgras moet bestand zijn tegen grote groepen kinderen die er dagelijks op spelen en dient daarom van de hoogste kwaliteit te zijn. Bij Kunstgrasservice beschikken we over verschillende modellen kunstgras die bij uitstek geschikt zijn voor sport- en speltoepassingen op het schoolplein.

Schoon en onderhoudsvriendelijk

Een speelberg met kunstgras is het hele jaar door te gebruiken en de kinderen kunnen erop spelen zonder vies te worden. De grasmat blijft altijd mooi schoon, ook als het net geregend heeft en de speelberg zal nooit veranderen in een modderige bedoening.
Een bijkomend voordeel is dat kunstgras zo eenvoudig is in het onderhoud. U hoeft het nooit te maaien, te sproeien of te verticuteren en u zult geen last hebben van ongedierte. Hierdoor is kunstgras een duurzame en kostenbesparende oplossing op het schoolplein.