Noordgerichte tuin kunstgras

Kunstgras voor noordgerichte tuin

Deze lingeriewinkel in Belsele heeft een noordgerichte tuin met daaromheen hoge muren. Dat betekent dat de tuin nauwelijks enig zonlicht krijgt. Door de voortdurende schaduw krijgt een gazon van echt gras al snel last van mosvorming. Daarom besloot de eigenaar kunstgras aan te laten leggen door Kunstgrasservice. Kunstgras is een uitstekende oplossing voor een gazon in een noordgerichte tuin. Lees hieronder waarom!

Gazon onderhouden noordgerichte tuin

De ligging van een tuin is zeer belangrijk voor de staat waarin een gazon van echt gras verkeert. Waar een tuin op het zuiden veel zon krijgt, heeft een noordgerichte tuin juist veel schaduw en weinig zon. Gras heeft zonlicht nodig om te groeien.
Gras dat niet voldoende zon krijgt, wil vaak maar moeilijk mooi groen blijven. Doordat een deel van de tuin altijd in de schaduw ligt, gaat er bovendien snel mos groeien in het gazon. Hierdoor kost het ontzettend veel tijd en moeite om het grasveld mooi te houden. In een tuin op het noorden moet het gazon dan ook om de paar jaar opnieuw aangelegd worden.

Hoge muren

Ook de hoge muren om deze tuin zouden voor problemen zorgen, indien de eigenaresse had gekozen voor echt gras. Behalve dat de muren voor veel schaduw zorgen, zouden zij het maaien van het gras ook nog eens extra lastig maken. Omdat het gazon tot aan de muren reikt, is het gras niet volledig met een reguliere grasmaaier te maaien omdat die de muur beschadigt. De klant zou een speciale kantenmaaier nodig hebben om het gazon te verzorgen, waardoor het onderhoud van het gazon nog tijdrovender zou worden dan het normaal gesproken al is.
Kortom: echt gras was in deze tuin niet erg handig. Daarom suggereerde de vader van de eigenaresse de aanleg van kunstgras. Beslist geen slecht idee!

Kunstgras in een tuin op het noorden

Omdat kunstgras geen levende bodem heeft, is het veel minder gevoelig voor mosvorming. Ook heeft een kunstgras gazon geen zonlicht nodig om mooi groen te blijven. Ondanks dat de tuin een groot deel van de dag in de schaduw ligt, blijft dit gazon heerlijk frisgroen. Een uitstekende oplossing in een op het noorden gerichte tuin! Bovendien hoeft kunstgras ook niet gemaaid te worden. Het gazon heeft het hele jaar door de juiste lengte en ligt er altijd prachtig bij. De hoge muren tegen het gazon zijn met kunstgras ook geen enkel probleem meer.

Putdeksels in gazon

Kunstgrasservice zorgde voor een zorgvuldige installatie van het gazon. We realiseerden eerst een geschikte stevige en waterdoorlatende ondergrond, waar we de grasmat op hebben geplaatst.
Het grote voordeel van kunstgras in deze tuin is dat we het over de putdeksels heen hebben kunnen plaatsen. Echt gras kan natuurlijk niet groeien op de putdeksels, waardoor deze altijd zichtbaar zouden zijn geweest in het gazon. Door het gebruik van kunstgras liggen de putdeksels nu verborgen onder het gazon. We hebben het kunstgras netjes om de deksels heen uitgesneden, zodat de putten nog steeds bereikbaar zijn.
Het kunstgras ligt verder prachtig om de beplanting heen. We hebben een betonnen Wirz-afboording om de bomen gebouwd en het kunstgras hieromheen uitgesneden. Hierdoor gaan de wortels van de boom niet in de onderlaag van het gazon wortelen.

Weinig onderhoud

Het resultaat is een prachtig gazon dat ondanks haar ligging altijd mooi groen blijft. Het is bovendien fijn dat kunstgras nauwelijks onderhoud vergt. Het gazon bemesten of verticuteren is niet nodig en ook grasmaaien is verleden tijd. Een aantal keer per jaar de afgevallen bladeren en takken verwijderen is voldoende voor een mooi verzorgd gazon.