Mierenoverlast

Kunstgras tegen mieren in het gazon

Last van een mierenplaag in uw gazon? Dat kan het plezier dat u heeft van uw tuin flink bederven. Niemand zont graag op een gazon dat vol zit met mieren. De kleine beestjes kunnen bovendien zorgen voor grote problemen, denk aan verzakkingen van de bestrating of kale plekken in uw gazon. Daar komt nog eens bij dat het moeilijk is om van de mierenoverlast af te komen. Hierdoor kunnen de in het begin nog zo onschuldig lijkende mieren al snel uitgroeien tot een grote frustratie.

Met kunstgras heeft u daar geen last van. Met een juiste onderlaag hebben de mieren geen kans om een nest te graven in de ondergrond, waardoor zij weg zullen blijven uit uw tuin. Op die manier kunt u weer genieten van een mooi groen gazon, zonder dat u zich druk hoeft te maken over het bestrijden van mieren. Bijkomend voordeel is dat u vrijwel geen onderhoud meer heeft aan uw gazon.

Bij Kunstgrasservice beschikken we over een prachtige collectie kunstgrassen. Wat vooral opvalt aan dit kunstgras is dat het uiterlijk nauwelijks verschilt van echt gras. De vezels hebben alle kenmerken van echt gras en hebben zelfs een natuurlijke ‘groeirichting’. Zodoende kunt u genieten van een prachtig gazon, zonder ongedierte.

Wilt u meer weten over kunstgras als oplossing tegen mierenoverlast? Neem vrijblijvend contact met ons op of breng een bezoek aan onze kijktuin in Wetteren.

Een mierennest in het gazon

Een mierennest in het gazon ontstaat als de koningin zich in het gras ingraaft. Ze graaft een diepe tunnel en bouwt een kamer, waar ze haar eerste eitjes legt. Zodra de eitjes uitkomen, worden de eerste werkmieren geboren, zij gaan aan de slag met het uitbreiden van het nest; ze graven nieuwe tunnels en kamers en brengen daar nieuwe eitjes heen. Zodoende groeit het nest snel. Hoe meer werkmieren er geboren worden, hoe sneller het nest in omvang toeneemt.

Mieren bestrijden

Zodra de kolonie groot genoeg is, krijgt u last van de eerste problemen. U zult steeds meer mieren in en om het huis tegenkomen, die op zoek zijn naar eten. Vooral in de zomer, als ramen en deuren openstaan, gaan de ongenode gasten in uw keuken en huiskamer op zoek naar (zoete) etensresten. Dat lijkt wellicht onschuldig, maar mieren kunnen schadelijke bacteriën met zich meedragen en zodoende ziektes verspreiden als zij zich tegoed doen aan uw etenswaren.

Kale plekken in het gazon

Een mierennest kan ernstige en soms zelfs onherstelbare schade toebrengen aan uw gazon. Doordat de mieren graven in de ondergrond onder het gras, kunnen de grassprieten niet voldoende voedingsstoffen uit de bodem halen. Hierdoor zult u eerst gele plekken in het gazon krijgen. Het gras sterft langzaam af en er ontstaan steeds meer kale plekken. Zolang het mierennest zich onder het gazon bevindt, zullen deze problemen zich voor blijven doen, zelfs als u het gras opnieuw inzaait. Omdat het mierennest zich uit kan breiden tot onder uw terras, kan de mierenplaag ook voor verzakkingen gaan zorgen. De mieren graven immers in de zandlaag onder de tegels, die daardoor instabiel wordt. Hoe meer er gegraven wordt onder uw tegels, hoe meer het terras zal gaan verzakken. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld ook last krijgen van plassen water op uw terras.

Een mierenplaag voorkomen

Maar hoe voorkomt u een mierennest in de tuin? Zodra u opmerkt dat u mieren in huis heeft, is het belangrijk om uit te vinden waar deze vandaan komen. Verder is het belangrijk om etenswaren af te dekken en tafels en stoelen (in de tuin) te wassen. Mieren voeden zich verder met rottend organisch materiaal, daarom is het belangrijk om afgevallen bladeren en takken uit de tuin te verwijderen. Op deze manier maakt u de tuin minder aantrekkelijk voor de mieren.

Als u weet waar het nest zich bevindt, dan kunt u proberen dit in te dammen door er biologische bestrijdingsmiddelen omheen te strooien. Ook zijn er diverse huismiddelen waar mieren niet graag overheen zouden lopen. Dit zijn bijvoorbeeld peper, talkpoeder en koffiedik. Omdat het nest zich voornamelijk onder de grond bevindt, is de werking van deze middelen echter beperkt. De mieren kunnen nieuwe uitgangen graven en zodoende weer hun gang gaan.

In deze tuin hebben we het natuurgras vervangen door kunstgras als oplossing tegen de mierenplaag:

Een mierenplaag bestrijden

Zodra de mierenkolonie in omvang toeneemt, wordt het een plaag. Die dient u zo snel mogelijk te bestrijden. Dat kunt u doen door gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, maar dat is natuurlijk weinig milieuvriendelijk. Bovendien komen de chemicaliën in de tuin terecht, waardoor u uw kinderen en huisdieren er niet meer veilig kunt laten spelen.

Daarnaast kiezen sommige mensen ervoor om kokend water in het mierennest te gieten. Daarmee bereikt u doorgaans alleen de bovenste delen van het nest. Het nest kan wel meters diep zijn en de mieren kunnen de gangen razendsnel dichten als zij doorhebben dat er gevaar dreigt. Daardoor weten zij een groot deel van het nest en het merendeel van de eitjes te beschermen.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Als u geen chemicaliën wilt gebruiken, bestaan er gelukkig ook een aantal biologische bestrijdingsmiddelen. Deze biologische middelen zijn vooral effectief om mieren uit uw huis te weren. Een volwaardig mierennest is vaak te groot om te bestrijden met dergelijke poeders. De mieren vermenigvuldigen zich te snel en het is onmogelijk om de poeder door het hele nest te verspreiden. Hierdoor zal de mierenpopulatie zich snel weer herstellen.

Daarnaast zijn aaltjes een natuurlijke manier om mieren te bestrijden. Aaltjes zijn microwormen die parasiteren op insecten als mieren. Ze kruipen in de mier en verteren die van binnenuit. Als mieren merken dat u aaltjes in het gazon heeft uitgezet, dan zullen zij uw tuin wellicht mijden. Als de kolonie mieren te groot is, dan zullen zij zich echter weinig aantrekken van de aaltjes.

Kunstgras ondergrond

Om te voorkomen dat u last krijgt van ongedierte, bijvoorbeeld mieren, is het cruciaal dat het kunstgras wordt geplaatst op een geschikte ondergrond. Bij Kunstgrasservice weten we alles van ondergronden en bestratingstechnieken. Zodoende zijn we in staat om voor iedere tuin en iedere toepassing de perfecte ondergrond te creëren.

Daarbij heeft u grofweg de keuze uit een gebonden en een ongebonden ondergrond. Een gebonden ondergrond is, zoals de naam al zegt, een fundering waarvoor een bindmiddel is gebruikt. In de meeste gevallen is dat een kleine hoeveelheid cement. Door dit te mengen met zand ontstaat er een stevig zandcement, dat erg stabiel is, maar nog steeds water doorlaat (in tegenstelling tot cement). Een gebonden ondergrond wordt ook wel chape of stabilisé genoemd.

Voor een ongebonden ondergrond wordt geen bindmiddel gebruikt. De bodem bestaat dus uit ‘los’ materiaal. Dit kan bijvoorbeeld lava, brekerzand, rivierzand of porfiersteenslag zijn. Ook een dergelijke ongebonden fundering biedt veel draagkracht en draineert bovendien erg goed.

Het verschil tussen een gebonden en ongebonden ondergrond is dat een ongebonden ondergrond lichtjes kan gaan golven. Doordat de fundering de vorm van de onderliggende bodem volgt, kan dit zorgen voor nauwelijks zichtbare oneffenheden in de grasmat. Sommige mensen verkiezen de natuurlijke uitstraling die dit geeft boven de perfect egale grasmat die men heeft met een gebonden ondergrond.

Zwarte aarde

Een ondergrond die in ieder geval niet geschikt is onder kunstgras is zwarte aarde. Hoewel veel doe-het-zelvers kunstgras leggen op een bodem van (tuin)aarde, is dit een volstrekt ongeschikte ondergrond. Zwarte aarde is niet stabiel genoeg en bovendien kan ongedierte in een dergelijke ondergrond nog steeds gedijen. Daarom maken we bij Kunstgrasservice nooit gebruik van een dergelijke ondergrond en we raden het gebruik ervan dan ook ten zeerste af.

Soorten kunstgras

Kunstgrasservice biedt u de keuze uit verschillende kunstgrassen. Dit kunstgras valt op door de ongekend natuurgetrouwe uitstraling. Het kunstgras is zelfs van dichtbij nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Gegarandeerd veilig voor de gezondheid en wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Door de hoge kwaliteit heeft uw grasmat gegarandeerd een jarenlange levensduur.

De verschillende modellen hebben ieder hun eigen kenmerken. Sommige kunstgrassen hebben een levendige, ongemaaide uitstraling, terwijl andere modellen juist een korte vezels hebben. Ook de tint van de verscheidene modellen verschilt en ieder kunstgras is geschikt voor andere toepassingen. Onze specialisten helpen u graag met het kiezen van de grasmat die het best past bij uw tuin en uw behoeften.

Totaalprojecten

Bij het plaatsen van kunstgras komt meer kijken dan u misschien denkt. U heeft te maken met de ondergrond, drainage, draagkracht en kantopsluitingen. Bij Kunstgrasservice kunnen we uw volledige kunstgrasproject van begin tot eind voor u uitvoeren. We ontwerpen de mooiste tuinen met kunstgras, leveren de benodigde materialen, beschikken over de gereedschappen, verzorgen het afgraven en de grondwerken en installeren de grasmat. Ook kunnen we omringende borders en plantenbakken voor u aanleggen.