KAN EEN ZWEMBAD OP KUNSTGRAS?

Wil je af en toe een verkwikkende duik in je eigen zwembad kunnen nemen? Een opblaas- of opbouwzwembad in de tuin is daar natuurlijk een uitstekende oplossing voor. Bovendien vinden de kinderen het heerlijk om in een zwembad in de tuin te kunnen spelen. Helaas is natuurgras niet erg geschikt als ondergrond voor een zwembad. Echt gras wordt erg drassig en modderig. Bovendien is natuurgras erg kwetsbaar, waardoor het gras onder het zwembad geel en bruin wordt en er uiteindelijk een kale plek overblijft.

Wil je een zwembad in de tuin plaatsen en de hele zomer laten staan, zonder schade toe te brengen aan het gazon? Dan is kunstgras een uitstekend alternatief.

Kunstgrasservice realiseert de mooiste kunstgras gazons die stevig en slijtvast genoeg zijn om er zonder problemen een zwembad op te kunnen zetten. Laat het zwembad gerust staan; zodra je het bad opruimt, springen de vezels vanzelf weer overeind. Hieronder leggen we gedetailleerd uit waarom kunstgras zo geschikt is voor onder een zwembad.

Heb je na het lezen interesse in kunstgras in de tuin? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten geven je graag persoonlijk advies.

ZWEMBAD OP ECHT GRAS

Het gazon is doorgaans de beste plek om een zwembad te plaatsen. Helaas wordt echt gras door het overstromende water uit het zwembad al gauw erg drassig en modderig. Dit zorgt ervoor dat het gazon kapotgaat als je erop loopt. Bovendien wordt het zwembadwater erg vuil als je vanaf het gras het zwembad instapt. Grassprieten laten bovendien snel los en komen in het zwembad terecht. Doordat echt gras erg kwetsbaar is, worden de sprieten onder het zwembad kapot gedrukt, waardoor er niets anders dan een kaal stukje grond, met wat gele en bruine sprieten overblijft.

Hier heb je met kunstgras geen last van. Overtollig water zakt makkelijk weg in de ondergrond en de grasmat droogt snel op. De vezels zitten stevig in de grasmat en laten niet los. Doordat de vezels erg veerkrachtig zijn, gaan deze vanzelf weer overeind staan als je het zwembad weghaalt. Je kunt het zwembad dus probleemloos de hele zomer op dezelfde plek laten staan.

VOORDELEN KUNSTGRAS

Kunstgras wordt dus niet modderig. Maar kunnen de vezels wel tegen het gewicht van het zwembad? Gaat de ondergrond niet verzakken? En gaat het kunstgras niet verkleuren door water en chloor? Het zijn begrijpelijke vragen die we regelmatig krijgen bij Kunstgrasservice. We kunnen je direct geruststellen. De vezels van ons kunstgras zijn stevig en veerkrachtig genoeg, we kunnen een ondergrond plaatsen die niet verzakt en kwaliteitskunstgras verkleurt niet door zwembadwater.

KUNSTGRAS ONDERGROND

De belangrijkste voorwaarde voor een fraai kunstgrasveld is een geschikte ondergrond. De ondergrond dient bijvoorbeeld stabiel en waterdoorlatend te zijn. Dit is vooral belangrijk als je er een zwembad op wilt plaatsen. Een ongeschikte ondergrond kan immers voor wateroverlast en verzakkingen zorgen. Bij Kunstgrasservice adviseren we een ondergrond van chape als je een zwembad op het kunstgras wil plaatsen. Chape vormt een extra stevige ondergrond die bovendien een goede drainerende werking heeft.

TIPS VOOR KUNSTGRAS MET EEN ZWEMBAD

Pas op met het verschuiven van het zwembad. Als je het zwembad wilt verplaatsen, doe dit dan voorzichtig. Het is het beste om het bad eerst leeg te laten lopen.

Waarom: Als je een vol zwembad over het kunstgras schuift, kan de vezelstand veranderen. Hierdoor gaat het gras er op deze plekken anders uitzien.

Verdeel de druk van de poten. Als je een zwembad met stabilisatiepoten hebt, dan adviseren we je om restantjes kunstgras, platen of tegels onder de poten te leggen.

Waarom: Stukjes kunstgras, platen of tegels onder de poten verdelen de druk over een groter oppervlak. Hierdoor voorkom je dat er pootafdrukken zichtbaar blijven.

Als je chloorwater gebruikt, zorg dan dat de chloor voldoende verdund is, volg de aanwijzingen.

Waarom: Onverdunde chloor kan de grasmat beschadigen. Gebruik daarom de juiste verhouding chloor en water.

Als je het water uit het zwembad wilt laten lopen, doe dit dan geleidelijk, zodat het rustig in de grond kan zakken

Waarom: Wanneer je al het water in een keer op het gazon stort, is de kans groot dat de ondergrond de hoeveelheid niet aankan. Hierdoor blijft het water langer staan en kan de grasmat gaan drijven.

Als je het water uit het zwembad wilt laten lopen, doe dit dan geleidelijk, zodat het rustig in de grond kan zakken

Waarom: Wanneer je al het water in een keer op het gazon stort, is de kans groot dat de ondergrond de hoeveelheid niet aankan. Hierdoor blijft het water langer staan en kan de grasmat gaan drijven.

Als je het zwembad aan het einde van het zwemseizoen op wilt ruimen, dan kun je dit het best doen op het moment dat het nog een paar dagen zonnig blijft.

Waarom: De kunstgrasvezels gaan door de warmte van de zon vanzelf overeind staan. Als je het zwembad opruimt als het nog enkele dagen mooi weer is, dan komt het liggende gras daardoor automatisch rechtop te staan. Je kunt dit proces versnellen door het gras op te borstelen.