Hoe kies je kunstgras

Hoe kies je kunstgras?

Je overweegt om kunstgras te installeren? Maar je weet niet wel kunstgras je best kiest? Dat je erbij stilstaat is al heel wat: elke toepassing en behoefte vraagt om een ander type kunstgras. Je wilt immers een prachtig gazon, een stijlvolle indoor ruimte of een hoogwaardig sportveld dat perfect aansluit bij jouw behoeften en stijl. Of je nu droomt van een prachtige tuin, een stijlvolle binnenruimte wilt creëren of een hoogwaardig sportveld nodig hebt, we hebben de tips en inzichten die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Lees verder en ontdek hoe je het kunstgras kiest dat perfect bij jou en je project past.

1: Analyseer jouw behoeften en vereisten

Voor je je kunstgrasvariant kunt kiezen, is het cruciaal om eerst te onderzoeken wat je precies nodig hebt. Stel jezelf deze vragen:

  • Waar leg je het kunstgras? In de tuin, op een (dak)terras, binnen, op een sportveld, …?
  • Hoe intensief wordt het gebruikt? Zullen je kinderen, je hond of gasten er vaak overheen lopen? Of dient het meer als versiering?
  • Welke stijl en uitstraling kies je? Wil jij kunstgras dat eruitziet als een golfterrein of als een heerlijk frisse weide?
  • Welk budget heb je om aan het kunstgras te besteden?

Door goed stil te staan bij deze vragen, ga je gerichter zoeken naar dé kunstgrasvariant die het beste bij jou past.

2: Kunstgras voor in de tuin

Ben je van plan om kunstgras in je tuin te leggen? Dan zijn er verschillende factoren om mee rekening te houden.

  • Duurzaamheid: Je kunstgras moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, hitte en koude en moet UV-bestendig zijn. Op lelijk en verkleurd kunstgras zit jij niet te wachten. Je wil dan ook dat het tegen een stootje kan, waardoor het er altijd mooi en verzorgd uitziet, dag na dag.
  • Drainage: Kunstgras dat in de tuin ligt, moet het water goed kunnen afvoeren. Een goede drainage van je grastapijt is dan ook cruciaal. Kies daarom voor een variant met een goed drainagesysteem dat overtollig water snel afvoert, zodat je geen last hebt van natte of modderige plekken.
  • Dikte en dichtheid: De dikte en dichtheid van je kunstgrastapijt bepalen hoe veerkrachtig het is. Niemand wil een platte grasmat, natuurlijk. Wil je een zacht en vol gazon? Kies dan voor een hogere poolhoogte en hogere dichtheid. Dient het kunstgras vooral als decoratie? Dan kun je voor een kortere poolhoogte kiezen.

3. Kunstgras voor binnen

Ben je van plan om je kantoormuur of de vloer van de speelkamer op te leuken met kunstgras? Dat kan! Let dan vooral op deze zaken:

  • Comfort: Kunstgras voor binnen is liefst zacht en comfortabel, zeker wanneer je er met blote voeten op loopt. Kies voor kunstgras met vezels met een zachte textuur. Let erop dat je kunstgrasvariant voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen, zoals brandwerendheid en anti-slipeigenschappen. Dat is vooral belangrijk in ruimtes waar kinderen spelen of veel passage is.
  • Esthetiek: Dit type kunstgras moet er natuurlijk uitzien en passen bij de stijl van je interieur. Kies voor kunstgras met realistische kleuren, zodat het natuurlijk oogt/ Of doe eens gek en ga voor gekleurde vezels voor een speelse of bijzonder decoratieve look.
  • Waterafvoer: Hoewel het niet regent op je kunstgras, kan het toch nat worden. Denk maar aan drankjes die worden gemorst. Kies daarom ook voor een variant met een goede waterafvoer, die sneller droogt.
  • Geluidsabsorptie: Kunstgras kan helpen om het geluid binnen te dempen. Denk maar aan ruimtes zoals een speelkamer of fitness. Kies voor een variant die het geluid goed dempt, waardoor je een rustigere, aangename omgeving creëert.

4. Kunstgras voor sport en spel

Misschien ben je wel op zoek naar kunstgras voor op je sportveld? Of voor het speelveld op school? Tja, welke variant kies je dan? Hou rekening met deze factoren tijdens je zoektocht:

  • Duurzaamheid: Kunstgras voor sport- en speldoeleinden moet bestand zijn tegen intensief gebruik, slijtage en herhaalde impact. Je wil immers dat het zijn vorm behoudt en niet wordt platgedrukt bij veelvuldig gebruik.
  • Veiligheid: Veiligheid is een cruciale factor bij kunstgras voor sport- en speelvelden. Het kunstgras moet voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen en richtlijnen voor, zoals antislip-eigenschappen, valdemping en schokabsorptie. Dat helpt blessures te voorkomen en zorgt voor een veilige speelomgeving.
  • Drainage: Uitstekende drainage is cruciaal voor kunstgras waarop gesport wordt. Tijdens regenachtige omstandigheden moet water snel en efficiënt worden afgevoerd, zodat het speelveld snel weer bespeelbaar is. Een goede drainage voorkomt ook dat er plassen ontstaan en helpt de ondergrond stabiel te houden.
  • Specifieke sporteisen: Elke sport heeft zijn eigen eisen en specificaties. Als je kunstgras voor een specifieke sport wilt kiezen, zoals voetbal, hockey of tennis, is het belangrijk om rekening te houden met de vereisten van die sport. Denk aan de lengte en dichtheid van de vezels, de demping en de belijning die nodig is.

5. Voel, ervaar en vergelijk

Last but not least: je kunt geen kunstgras kiezen zonder het zelf te voelen. Neem de tijd om verschillende types te vergelijken. Bezoek onze showtuinen en bekijk de verschillende kunstgrasvarianten die geschikt zijn voor tuinen, binnenruimtes en sportdoeleinden. Voel de textuur, test de eigenschappen en vergelijk de verschillende kleuren en vezelsoorten. Zo maak je een weloverwogen keuze, zodat je straks geniet van kunstgras dat jouw ruimte naar een hoger niveau tilt!